divendres, 13 de novembre del 2015

CAP NENA O NEN, QUE HI TÉ DRET, SENSE BECA MENJADOR A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS!

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans cobreix totes les demandes de beques menjador del municipi que acompleixen els requisits

 

 

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, mitjançant la Regidoria de Serveis Socials, cobreix totes les demandes de beques menjadors per a infants del municipi que acompleixen els requisits establerts. En aquest sentit, el regidor responsable, Jaume Oliveras, explica que "al nostre poble no hi ha ni un sol nen o nena que es quedi sense beca menjador". A data d'avui, el Consistori ja té compromeses ajudes econòmiques per un import total de 67.287,98 euros.

 

Cal tenir en compte que les beques que s'atorguen a les famílies per cobrir les despeses dels menjadors escolars són competència dels consells comarcals, que les paga en base als diners que els adjudiquen des de la Generalitat de Catalunya.

 

Actualment, des del Departament d'Ensenyament s'atorguen dos tipus de beca: la garantida i la variable. La diferència és en el llindar de renda de les famílies per accedir-hi. Per optar directament a una beca garantida, la renda d'una família de quatre persones ha de ser d'un màxim de 7.880 euros l'any (amb aquest nivell s'aconsegueix una beca al 100% sempre que es tinguin 15 punts en els barems sociofamiliars); i un màxim de 10.967 euros l'any (per a una beca al 50%). Les famílies que compleixen aquests llindars tenen la beca garantida.

 

Però també existeix un tram variable que és per a famílies que no superin la renda de 16.451 euros l'any (aquestes beques són del 50%). Tot i que les famílies també viuen situacions complicades econòmicament, aquesta beca no s'adjudica directament, sinó que depèn de la consignació pressupostària que la Generalitat adjudica al tram variable de cada consell comarcal.

 

Aquest fet provoca desigualtats entre la població, ja que el tram variable es designa segons criteris que són diferents a cada comarca, ja que depenen de la consignació pressupostària i dels criteris de la comarca, el que pot establir que un infant que tindria dret a beca en una comarca potser no la tindria en una altra comarca.

 

La situació actual ha provocat que tant els ajuntaments de la comarca, entre els que es situa el de Palau-solità i Plegamans, com el Consell Comarcal del Vallès Occidental han demanat a la Generalitat que es suprimeixi el tram variable "perquè crea confusió i desigualtat entre les famílies", explica Oliveras.

 

"Com a municipi, ens hem compromès a seguir aportant el pressupost equivalent al 25% de les beques del nostre poble. A Palau passem aquest percentatge amb escreix i no hi ha cap infant que acompleixi els requisits i que estigui sense un àpat garantit a l'escola", afirma amb rotunditat el regidor. "Els municipis sabem que estem parlant de drets, i no podem dependre d'una consignació pressupostària. Tot i que nosaltres aportem els diners i donem cobertura a totes les beques, encara hi ha sol·licitud pendents de resposta per part dels responsables", afegeix Oliveras.

 

De fet, les dades remarquen l'increment de beques menjador que s'han atorgat respecte el curs escolar passat en el nostre municipi. Durant el curs 2014-2015 es van atorgar 147 beques, mentre que en l'actual ja s'han donat 169.

 

Segons l'avaluació realitzada pels equips de serveis socials de la comarca, la realitat de les famílies és cada vegada més dramàtica: les famílies necessitades creixen en nombre i també pateixen situacions de major empobriment, les famílies sense ingressos augmenten de manera preocupant i la mitjana de la renda per càpita mensual baixa considerablement. Segons dades fetes púbiques pel Consell Comarcal el passat 20 d'octubre, 8.177 dels nens i nenes dels qui han sol·licitat una beca de menjador per aquest curs estan en una situació de risc social. "I és per aquest motiu que hi ha un compromís clar tant del Departament d'Ensenyament com del propi Consell Comarcal, de revisar el model existent, doncs, malgrat l'augment en la dotació econòmica efectuat per la Generalitat per aquest curs, encara poden quedar algunes situacions per resoldre", conclou el responsable dels Serveis Socials del municipi.

 




Avast logo

El software de antivirus Avast ha analizado este correo electrónico en busca de virus.
www.avast.com