El Punt VAC acompanyarà i assessorarà a les persones que vulguin col·laborar al Programa Català de Refugi
Aquest servei de la Generalitat ofereix atenció jurídica, psicològica i orientació a persones refugiades durant un any
El Punt VAC -Voluntariat d'Acció Ciutadana - serà el servei municipal encarregat de donar suport al Programa Català de Refugi a Palau-solità i Plegamans per tal de establir el contacte entre entitats i voluntaris i voluntàries. Aquest programa acull a persones que han fugit del seu país perquè la seva integritat física i els seus drets humans hi són greument amenaçats. Són persones que no disposen de cap ajut i que estan compromeses a complir un Pla Individual d'Activitats per assolir la seva autonomia socioeconòmica.
El Punt VAC acompanyarà i assessorarà a les persones que vulguin participar d'aquesta iniciativa en la que se'ls ofereix serveis durant un període màxim d'un any: Atenció i seguiment social; atenció psicològica i jurídica; formació i aprenentatge de la llengua; allotjament; prestacions econòmiques (lloguer, manutenció,...); orientació i intermediació per a la formació professional i la inserció laboral; i l'acompanyament o mentoria de part d'un grup de 3 a 5 mentors, els grups d'acollida per a cada persona refugiada o grup familiar.
El regidor de Cooperació i Solidaritat, Jaume Oliveras, indica que aquest projecte està inspirat en el model canadenc "i se centra en l'acompanyament de les persones refugiades, es a dir la Mentoria : mobilitzar persones de Palau-solità i Plegamans disposades a participar i comprometre's com a voluntàries en un programa d'acompanyament i suport d'una persona refugiada o grup familiar pel període d'un any".
El Programa Català de Refugi defineix que aquelles persones que s'inscriguin com a mentor de persones refugiades han de formar, preferiblement, un grup amb un mínim de tres persones. Així, es recomana que aquestes es coneguin prèviament entre sí per tal que sigui més efectiu.
Entre les tasques de la mentoria es troba la d'acompanyar les persones refugiades en les activitats del Pla Individual d'Activitats (PIA); establir vincles amb les persones refugiades i, d'aquestes, amb les persones i entitats de l'entorn; dedicar de 2 a 4 hores setmanals durant un any; passar una entrevista personal prèvia; i fer la formació establerta al programa.
Oliveras recorda que aquest programa de mentoria també precisa de la ajuda de les entitats socials, "que han de col·laborar en la recerca de persones mentores i/o donar suport als grups d'acollida recolzant les persones mentores".
Aquesta col·laboració es pot centrat en facilitar la xarxa social als refugiats, llocs i persones amb qui conèixer-se i practicar la llengua, contactes per buscar feina, etc.), o en resoldre dubtes, com ara què fer si una persona refugiada refusa l'ajuda o què fer davant dificultats relacionals, per exemple.
Aquelles persones i entitats que vulguin col·laborar en el Programa Català de Refugi a Palau-solità i Plegamans ho pot fer des del Punt VAC, tots els dimecres al Centre Cívic, al despatx 7. També poden contactar al telèfon 636.172.444 i per mail a l'adreça voluntariat@palauplegamans.cat . I un altre canal es facebook:https://www.facebook.com/VACPalau/ .