divendres, 15 de desembre del 2017

QUAN LA SEGURETAT DEIXA DE SER UNA PRIORITAT!

Ahir va tenir lloc, malgrat que s'hagués convocat sense esma, el Consell municipal de Seguretat Ciutadana. Es va fer més evident que mai, que, mira, el convoquem perquè toca, però, com que això "no serveix per a res, passa que t'he vist"! Va transcórrer amb normalitat, explicant-se les dades estadístiques dels diferents delictes i incidències policials (ei, de l'any 2016) en que van intervenir els Mossos d'Esquadra i la Policia Local. També tot el que fa referència als preparatius pel curs d'Educació Viària d'enguany, així com del més que meritori reconeixement de les institucions europees al projecte d'Educació Viària presentat enguany, que dona continuïtat als reconeixements que ja vam començar a obtenir durant el mandat 2007/2011, tant per part de la Diputació de Barcelona, com a Bona Pràctica, com també per la Unió Europea. Poca cosa més. I és que, no es va ni tractar el tema dels preparatius municipals pel cas de gelades i nevades, com correspon en un Consell municipal d'aquest tipus en dates com les que estem. A la vista de com es va anar desenvolupant la sessió, vaig pensar que no tenia ni ganes d'intervenir. Que potser ho deixava per un altre dia... doncs, penso que cal repensar bé la funció d'aquest Consell, si veritablement volem que esdevingui un òrgan de participació, consulta i assessorament, com ho són la majoria dels altres consells sectorials.
 
Mireu, cada Consell Municipal, disposa d'uns estatuts que regulen el seu funcionament i composició. Així, tenim els de Comerç i Consum, el de Comunicació, de Serveis Socials, d'Escoles Bressol municipals així com el Consell Escolar, el de Salut i el d'Esports. Tots compleixen de forma escrupulosa amb el que estableixen les seves normes internes. Però, en canvi, el de Seguretat Ciutadana, no. Ho vaig denunciar durant la passada legislatura, acceptant-se la meva proposta de modificació dels estatuts..., i ho vaig demanant estant al Govern. Però, res de res! Els estatuts d'aquest Consell diuen que s'ha de reunir un cop cada dos mesos. Això no té cap sentit, i és per aquest motiu que ja, des que jo vaig ocupar la responsabilitat de Governació durant els anys 2007/2011, es reunia tres cops l'any: pel juny, per explicar dades de l'any anterior (que primer ja s'han detallat de forma interna i sense publicitat en la Junta Local de Seguretat, com correspon legalment), però també per explicar els dispositius de seguretat per a l'època d'estiu,les polítiques de prevenció d'incendis, les mesures a adoptar pels sorolls, etc. Un altre pel setembre, just abans de començar l'època de pluges i ventades, valorant també les incidències ocorregudes durant l'estiu... i finalment, un altre abans de Nadal, que és el que es va celebrar ahir. Doncs, resulta que el darrer celebrat abans del d'ahir, va ser pel novembre de l'any passat! Diuen que l'Alcaldessa, com a única responsable actual de l'àrea de Seguretat Ciutadana, aprofita per convocar aquest Consell quan l'Inspector Virgili es troba de vacances. Jo no sé si és cert. Però, repassant les actes i anotacions de les actes de les sessions celebrades durant els dos o tres darrers anys, resulta que quan es convoca, sempre es troba de vacances. Si no vol que hi assisteixi l'Inspector, només cal que modifiqui uns estatuts que no responen a les necessitats actuals del Consell, manifestant o establint que en representació de la Policia Local hi assistirà el responsable del cos que l'Alcaldia designi a l'efecte. Però, necessiten més canvis aquests estatuts. Com per exemple, alguns representants. No sé què hi pinta un representant del gremi de constructors de Sabadell, parent d'un exalcalde de Sabadell investigat per un grapat de delictes. O què hi fa el representant del Delegat del Govern que mai ha vingut. O per què calen representants dels dos cossos policials dels qui ja coneixem popularment com a "Piolins", que ben poques competències tenen en el nostre terme municipal. M'agradaria saber la raó per la qual, des que vaig deixar la responsabilitat de Governació l'any 2011, no s'ha procedit a nomenar un representant de les associacions de veïns del municipi. També per quin motiu, tot sent membre, mai ha aparegut el Jutge de Pau. I podria seguir.
 
Està bé conèixer les estadístiques sobre els fets delictius ocorreguts al nostre poble, tot i allò que: "hi ha veritats, mentides i estadístiques". Però, ens interessa més saber el què, el per què i el que es fa, en relació a les onades de robatoris en domicilis, com les que estem patint aquestes darreres setmanes al nostre poble. Aquest passat cap de setmana, van ser set robatoris en domicilis, principalment a la zona de can Falguera. Diu la Policia que això està passant quan es fa fosc, que la gent surt de casa per anar un moment a comprar o a buscar als fills a l'activitat extraescolar..., que no es tanca prou bé portes i finestres, al pensar que es tracta d'un momentet. I que és aleshores quan els lladres fan la feina, tenint els seus vehicles amagats al bosc, deixant el que han sotstret amagat també al bosc... i per això mai, hi ha vehicles estacionats en els carrers propers al domicilis objecte de robatoris, per no aixecar sospites. Tot això ho entenc, però no em quadra amb que, darrerament els robatoris es produeixen principalment durant els caps de setmana. I no seré jo el que faci com altres i em dediqui a criticar ni a la Policia ni als responsables polítics, ja que és molt complicat actuar contra aquest tipus de delinqüència. Però sí que és important disposar d'informació, que en molts casos pot resultar de gran utilitat en matèria de prevenció.
 
El més esperpèntic de la sessió d'ahir fou el debat improvitzat, fora de l'ordre del dia, sobre els actes vandàlics en general, però sobretot, en relació al creixent incivisme de segons quines persones i/o col·lectius que deixen bosses i andròmines de tota mena, fora dels contenidors, o més encara, a les zones anomenades d'emergència. Primer, es va començant parlant de cameres de vigilància per enxampar vàndals. Però després, el Cap de la Policia Local va dir que el que s'estava treballant era un sistema de càmeres per controlar matrícules, ja que, com va corroborar després el cap dels Mossos de Santa Perpetua, no es poden instal·lar càmeres de vigilància al carrer. en definitiva, un joc de despropòsits que res van aclarir. Quan hom té la "gosadia" de fer alguna crítica pel que està passant, només s'obté com a resposta, que els altres pobles estan igual o pitjor... i tacaben posant en dubte el sistema Porta a Porta, bàsicament perquè fou un govern d'un altre color el que el va implantar. Tot acaben essent crítiques a Generalitat i a qui faci falta. Però, la conclusió és que no s'hi pot fer res! I jo que penso: per quina raó es pensen que en el seu dia es va crear la UMA, Unitat de Medi Ambient? Per què diuen que si es posa vigilància, els incívics van a un altre carrer a llençar indegudament les deixalles? Que no recorden la feinada que es va fer quan activàvem campanyes d'uns quinze dies de durada amb agents de paisà i controls aleatoris? No recorden quants expedients sancionadors es van obrir i que van acabar amb importants sancions? Que no recorden que es va reduir dràsticament aquest tipus d'incivisme? Ningú va saber comentar aquesta possibilitat, malgrat tothom ho sap perfectament. Per quina raó s'han carregat aquella estructura policial que funcionava? O, canviant de tema, i parlant de carregar-se, per què s'han carregat del tot l'estructura existent amb els Voluntaris de Protecció Civil? Per què, malgrat tenir habilitada partida en el pressupost municipal, no hi ha manera que se subscrigui, com sempre s'havia fet, el conveni de col·laboració amb aquests voluntaris? Per quina raó fa més de dos anys que no s'els atorga subvenció a la seva associació? Són, també, potser raons polítiques? Per què ja no hi ha Unitat de Proximitat a la Policia Local? Per quina raó, durant les setmanes prèvies al 1 d'octubre i també durant aquell diumenge del Referèndum, cap Policia Local del nostre entorn va actuar contra la població civil excepte la del nostre poble?
 
Mireu, si aquest Consell no us serveix o us fa nosa, l'elimineu i ja està. Quan canviem de responsables, ja caldrà procedir en conseqüència. I ja veig a venir algun comentari: Tu que fins fa quatre dies estàves a Govern, per què no ho denunciaves? Doncs, sí que ho feia. Era internament però de forma constant, com també ho feia durant tot l'anterior mandat des de l'oposició estant.
 
Si fa nosa, no ve de gust, no agrada o no interessa massa el tema de la Seguretat, que ens ho diguin clarament. Així, sabrem quines iniciatives cal empendre que, per altra banda, ja tenim ben clares de cara al futur!
 

Virus-free. www.avast.com