divendres, 1 de desembre del 2017

PLE NOVEMBRE 2017: QUATRIPARTIT DEL 155

El Ple ordinari del mes de novembre, com ja ve essent habitual, no oferia massa contingut, més enllà de les mocions de caire polític que venim presentant ERC i nosaltres contra l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, reclamar l'alliberament de tots els presos polítics i exigir el reconeixement, per part de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, del Govern a l'exili i a la presó, com l'únic govern legítim de Catalunya escollit a les urnes. Com també ve essent habitual, es tracta de mocions perdudes abans de començar el debat a les que cap formació del "club del 155" no intenta ni tan sols negociar cap retoc perquè pugui tirar endavant. Ahir però, es va produir una novetat important: i és que, si sempre han estat PSOE (i a partir d'ara sempre veureu que us parlo del PSOE perquè el PSC ha deixat d'existir definitivament també al nostre poble), PP i C's els qui han format el bloc unionista/constitucionalista/espanyolista, ahir se li va afegir de forma entusiasta la regidora al Govern de Ganemos Palau. Com vaig dir, aquí som diferents, ja que no tenim el tripartit del 155 sino que hem passat a disposar d'un quatripartit! O, potser sí que és un tripartit, si el que ha pasat és que la regidora que queda al consistori d'aquella formació denominada Ganemos Palau, s'ha integrat definitivament al PSOE local, pensant, potser, en un futur electoral que li ofereixi més possibilitats de subsistència.
 
I és que van ser dues les mocions debatudes i votades en les que es demanava la llibertat dels presos polítics, el reconeixement del Govern a l'exili i a la presó com l'únic legítim de Catalunya, la retirada de l'article 155 o suspensió de l'autonomia de Catalunya o, que es col·loqui una pancarta al balcó de l'Ajuntament demanant la llibertat dels presos polítics. No cal que us repeteixi els arguments a favor i en contra del que es peticionava. Us ho estalvio. Vots a favor de PDECAT - DEMÒCRATES, ERC i el Regidor Miquel Truyols, abstenció d'ICV i vots en contra de PSOE, PP, C's i Ganemos, si és que no s'ha integrat ja definitivament en el PSOE. al públic es van veure cartells reclamant la llibertat dels presos polítics, i nosaltres vam seguir lluïnt els llaços grocs en senyal de dol per aquests tant injustificats, desproporcionats, desorbitats i il·legals empresonaments. Trobem molt a faltar el tant i tant necessari suport del representant de la CUP, qui continua suspès en la seva activitat institucional, no assistint a plens ni òrgans col·legiats que se celebrin, en senyal de protesta per la situació d'excepcionalitat que viu el país. Que el trobem a faltar no vol dir pas que no respectem les decisions sobiranes de la seva assemblea local, que ha demostrat definitivament, actuar amb total independència respecte del que fan els seus companys en els altres municipis i/o el Consell Comarcal.
 
Pel que fa a les propostes d'acord de caràcter estrictament administratiu, es va nomenar el nou representant del PSOE al Consell Assessor del Comerç i del Consum, conseqüència dels darrers canvis en el Govern, també es va donar compte de la situació del pagament trimestral de les factures per part de l'Ajuntament, en aplicació de la legislació sobre morositat, o l'increment dels salaris del personal municipal pel 2017 en un 1%, d'acord amb el que ha establert el Govern espanyol mitjançant els Pressupostos generals de l'Estat. També un acord relatiu a l'adhesió al procés participatiu del projecte anomenat Viu la Riera que està portant a terme l'Universitat Internacional de Catalunya, conjuntament amb els municipis de Palau-solità i Plegamans, Caldes de Montbui, Santa Perpetua de la Mogoda i la Llagosta, que fou aprovada sense cap vot en contra.
 
ERC i ICV havien presentat mocions molt semblants amb motiu del Dia internacional contra la Violència en vers les Dones, que van acabar retirant per presentar com a proposta d'urgència, la que fou llegida el passat divendres a la Plaça de la Vila, consensuada entre la Generalitat, les quatre diputacions i les entitats municipalistes, escrita per la periodista Mònica Planas, a la que hi van afegir els acords que proposàven a les seves respectives mocions. Com no podia ser d'una altra manera, fou aprovada per unanimitat!
 
Deixo pel final la moció presentada per Ciudadanos. Demanava que es requerís al responsable del domini Empaperem.cat perquè retiri els paperots que encara queden penjats pel poble demanant, com deien, "la participació en un acte il·legal". No cal dir que es referien (tot i que no ho deien) al referèndum del dia 1 d'octubre. El més interessant, és que el PSOE va voler maquillar la cosa i els acords finals van acabar demanant que es requereixi, no només a Empaperem.cat, sino a tots els partits que participin a la campanya del proper 21 de desembre a retirar tota la seva propaganda un cop finalitzi la campanya, i que si no ho fan, que ho portin a terme els Serveis Municipals repercutint el seu cost a les formacions que no hagin retirat la seva publicitat i enganxat cartells en llocs prohibits. Vam votar en contra per diverses raons. En primer lloc, perquè, no havent paït encara aquesta gent l'èxit rotund del 1 d'octubre, segueixen volent atacar tot el que es pugui el que s'en deriva. També perquè sabem perfectament el que diu l'ordenança de civisme, i si hom observa algun incompliment (tot i que allà només es refereix a la publicitat comercial) que obrin expedient informatiu, sancionador o el que creguin oportú. també, posats a parlar tant de civisme el PSOE i Ciudadanos, també ho podrien aplicar en els múltiples guixots que apareixen en façanes i llocs inadequats, o que també podrien haver actuat amb la diligència que exigeixen, contra els qui ens anàven al darrera despenjant, estripant i tirant pel terra tots els cartells cridant a votar al referèndum del 1 d'octubre. O amb enxampar a tots els incívics que deixen andròmines pels carrers, i/o retirant, per exemple, el matalàs que fa més de quinze dies que hi ha en els contenidors del davant de casa meva, malgrat haver-ho comunicat amb insistència al Servei d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament. Però, sobretot, vam amparar el nostre vot en contra, en el principi constitucional de la llibertat d'expressió, expressant el nostre malestar amb les prohibicions de publicitar aquell referèndum i, per què no, amb l'actitud de la Policia Local respecte de persones que de forma cívica penjàven aquests cartells, però no actuàven contra tota mena d'incívics que dia a dia sí que patim al nostre poble.
 
Finalment, a l'apartat de Precs i Preguntes, vam plantejar qüestions relatives a l'àrea de Comunicació que han deixat de realitzar-se després de la nostra sortida del Govern. I vam exigir que, donat el mal estat de la senyera del Castell de Plegamans, que es procedeixi amb la màxima celeritat possible a la seva substitució!
 

Virus-free. www.avast.com