divendres, 31 de maig del 2013

AL PLE DE MAIG, MOCIONS A RAIG!

I vet aquí que, a falta de temes que realment toquin a les persones, o a decisions i acords que calgui prendre des del govern municipal en benefici o interès del poble, doncs, vinga mocions contra CiU, contra el Govern de la Generalitat, una mica d'esquitllada també contra el govern espanyol....., i, en definitiva, allò que diuen: "qui no té feina, el gat pentina". Si ja ens hem acostumat a que en els plens municipals, els socialistes els omplin a base de mocions contra les retallades en tots els camps, com que ja no els en queden més, ara el que fan, és que cada mes presenten les mateixes però amb títols diferents perquè sembli que són noves. Ahir mateix, en el ple ordinari del mes de maig, ens en van presentar unes quantes més, tenint en compte que totes elles, sota diferent títol i/o format, ja les hem discutides i votades més de dues o tres vegades en els dos anys que porten com a govern. si és que, quan dic que no governen i que fan d'oposició a l'oposició, no ho dic pas per res; ho dic perquè és veritat. Ahir mateix, moció en favor de la regularització de la Renda Mínima d'Inserció i per donar suport a la ILP sobre la Renda Mínima Garantida. Però, si fa dos mesos ja ho vam votar!. També una altra relativa a requerir a la Generalitat que pagui el deute que manté amb les farmàcies; d'aquesta ja en van dos. Una altra sobre el compliment en els pagaments per l'aplicació de la llei de la Dependència, que ja ho hem votat al menys en tres ocasions. A la "festa" també s'hi va afegir ICV amb una moció, una mica més raonada sobre la creació de borses d'habitatges provinents dels desnonaments, creació de lloguer social, i en definitiva, per instar a la Generalitat sobre la necessitat de posar fil a l'agulla en aquestes qüestions en base a la protegida constitucionalment Funció social de la Propietat i per tant dels habitatges. Aquesta, també, en diferents formats i denominacions, ja l'hem discutida i votada en més d'una ocasió, però, l'entrada en vigor recentment de la llei espanyola 1/2013 que pressumptament protegeix als deutors hipotecaris, ens va fer plantejar que calia el nostre vot favorable.
 
encara en el terreny de les mocions, els socialistes en van presentar una relativa a reclamar el deute que la Generalitat manté, no ja amb el mon local, que també, sino sobretot amb el nostre Ajuntament. Fixeu-vos: Diuen ells, que la Generalitat deu a l'Ajuntament palauenc un total de 622 000 euros però que només en reconeix 317 000. I és curiós com, ara fa un any, ja van presentar aquesta mateixa moció al·legant que el deute era d'un milió i mig d'euros, tot i que, deien, que la Generalitat només en reconeixia cinc-cents mil. La moció d'ahir demana que la Generalitat pagui d'immediat, però també que en el termini d'un mes emeti un certificat expressant quin és el deute exacte que reconeix. Vam demanar que ens expliqués a quines partides o inversions corresponia l'import que ells diuen que la Generalitat no reconeix, i, com us podeu imaginar, el regidor Segrelles no ens ho va saber pas dir!. A veure, si jo et dic que em deus mil euros, i tu em respons que no és cert, que en són cinc-cents, com ho hem d'aclarir això? Que és que no tenen prou documentació per acreditar què ens deu i què no la Generalitat? Aquí sí que cal recordar quan, l'anterior govern al 2010 va presentar una moció semblant demanant que les diferents administracions, la del govern del PSOE de Madrid i la del tripartit a la Generalitat ens paguessin els prop de cinc milions d'euros que ens debien. Doncs bé, els socialistes palauencs hi van votar en contra al·legant que: "ja se sap que les administracions paguen tard, i que per rebre aquests diners no cal patir ja que segur que es reben". El cert és que, avui per avui, la Generalitat només ens deu 317 000 euros al nostre poble, i que mai fins ara el deute havia sigut tant baix. La càrrega de la prova correspon a qui reclama, i haurà de ser el govern municipal qui acrediti que el deute és superior. Si no ho fa, és que no és veritat!
 
Els tres primers punts del ple es van referir a aprovar que els 180 000 euros del PUOSC de la Generalitat i els 130 000 euros de la Diputació que l'Ajuntament rep per a la construcció de la Piscina municipal, es destinin a altres usos: coberta del pabelló Maria Víctor, arranjament del pabiment del mateix pabelló, ampliació del cementiri municipal, arranjaments en la via pública, etc. Algun dia haurem de parlar de la xapussa que va suposar la construcció, en èpoques també socialistes, del nou pabelló d'esports. Quan us diguin que els diners per a la construcció de la piscina no hi eren i que per això no l'han feta, aquí teniu l'exemple de que sí que hi eren. Un dia d'aquests us explicaré tot el que es refereix a la construcció de la piscina i com s'havia de finançar, perquè les informacions que dona el govern no s'ajusten en res a la realitat. Si no la volen fer, i així ho proclamava el seu programa, que ho diguin ben clar, però que no intentin engatussar a la gent dient que no hi havia els diners, que l'empresa que havia de gestionar i construir la piscina no existeix, i ves a saber què més.
 
Vam aprovar l'ordenança municipal reguladora del soroll. Una bona feina del regidor Pedro Sánchez, de qui també hauré de comentar, algun dia proper, la seva bona feina en les diferents iniciatives que ha emprès.
 
Es va aprovar per unanimitat el Pla local de Joventut que ve a substituir el vigent fins a l'any passat elaborat pel govern anterior, i en el que ha participat tothom: els diferents sectors i àrees afectats, els joves, els polítics, etc.
 
Finalment, ens van portar a aprovació un titular de premsa i prou: La creació de plans locals d'Ocupació. Examina la proposta la greu situació patida per moltes persones al nostre poble i la necesitat de crear plans d'ocupació local, com ja s'està fent en altres municipis. Però, res més. No diu ni quants diners hi podrà destinar l'Ajuntament, ni a quantes persones es podria contractar en situació d'atur de llarga durada, ni s'acorda demanar cap informe jurídic que avali la viabilitat o legalitat d'aquests plans, ni res de res. Només, que es vol crear un pla d'ocupació. Per tant, un simple titular de premsa sense més contingut. Ho vam votar a favor perquè en som uns fervents defensors, però vam demanar que això cal desenvolupar-ho amb urgència perquè, en cas contrari, haurem de pensar que només es cerca un titular i això seria molt lamentable.