dimarts, 7 de maig del 2013

MERCAT MEDIEVAL: MILLORES, PERÒ SENSE ARRIBAR A L'ESPLENDOR DE LES EDICIONS 2008/2011

Recordareu com ara fa dos o tres mesos els comerciants del poble van expressar les seves queixes pel fet que, l'Ajuntament no volia, sota cap concepte, atendre les seves peticions de recuperar el tall de l'avinguda Catalunya durant la celebració del mercat o fira medieval.
 
No és cap novetat, per reiteratiu o, fins i tot, obsessiu, que l'actual equip de govern ha prioritzat, per damunt de tot, acabar amb qualsevol iniciativa que provingui de la legislatura anterior. I, està disposat a arribar on calgui per tal de portar aquest principi inalterable a la pràctica. és així, que, davant les peticions de recuperar el tall de l'avinguda Catalunya, des del govern es va intentar formular l'excusa que això suposava una despesa de prop de cinc mil euros. Quan hi va haver qui posés en evidència que aquesta no era la raó, no van saber com actuar, i es van excusar de nou, en aquest cas afirmant que des de Carreteres no podriem obtenir el corresponent permís per manca de temps. I haguessin mantingut qualsevol justificació només per tal d'evitar fer el mateix que el govern que els havia precedit.
 
Partint però, del fracaç estrepitós de l'edició de l'any passat, enguany, deixant ben clar d'antuvi, que no tallarien l'Avinguda Catalunya, van convocar als comerciants a fi d'aconseguir un acord que, més o menys, donés satisfacció a les seves inquietuds i preferències, sabent, això sí, que el que de veritat volien era poder incrementar el seu volum de vendes col·locant les seves parades al mig de l'artèria principal que atravessa la vila.
 
Si l'any passat la conexió de la zona del Castell amb l'esplanada de can Linares era inexistent, i si els comerços del poble que hi van participar, van tenir clar, que en aquelles condicions no hi tornarien pas, enguany s'ha aconseguit una substancial millora. I és que, la fira s'iniciava just a tocar de l'Avinguda Catalunya pel carrer Plegamans, girava pel carrer del Castell i tirava amunt pel carrer Sant Lluís, l'esplanada de can Linares acabant a la zona del propi Castell. El recorregut no feia una pujada tant pronunciada, però, en canvi, en determinats trams era tant i tant estret que feia impossible no ja un passeig més o menys amè, sino que la gent s'aturés en condicions davant les parades per poder fer les seves compres; doncs, es col·lapsava el pas de tal manera que es feia del tot intransitable.
 
Res a dir sobre la nova empresa contractada que, amb una rebaixa del preu, va respondre força bé a les espectatives.
 
Per tant, millores substancials respecte a l'any passat, però els nostres comerciants segueixen reivindicant el tall de l'Avinguda Catalunya ja que, no només s'obtenia un rendiment econòmic molt més alt, sino que hi havia un grau d'implicació major per part de tots.
 
Les queixes que, tot s'ha de dir, resulten inevitables, sino per uns pels altres, van ser de molts veïns que els van penjar banderoles sense el permís previ a les seves façanes, l'improvització evidenciada i algun altra fet com per exemple, la preferència que va voler tenir l'equip de govern, en detriment de la canalla, en la presentació de projectes tant extraordinaris i interessants com els aplicatius mòbils de la llegenda de Sant Jordi, cosa que provocà la indignació de pares i nens.
 
Per tant,seguim en el camí de millora, però sense assolir l'èxit d'edicions anteriors.
 
Del que sí n'estem molt orgullosos els qui vam participar en la nova conformació del Mercat Medieval, és que vam aconseguir convertir un event que se circummpscrivia al voltant de la zona del Castell i del que només s'en beneficiaven empreses i comerços forasters, en quelcom del que n'han participat i tret un gran profit no només els comerços del poble, sino tota l'implicació aconseguida de la Societat Civil: entitats de tota mena que han aconseguit convertir aquesta festa en un autèntic referent a nivell comarcal. Tot i això, no hi ha hagut tampoc cap tipus de promoció en premsa ni ràdio, com sí es produïa abans; ni tant sols a la web de la Diputació s'hi va insertar cap referència, ni tampoc a la seva publicació setmanal E-Turisme.
 
No sé si al final entendran els beneficis que tothom n'extreia del tall de l'Avinguda Catalunya, i els mateixos comerciants els faran veure la necessitat de tornar a aquell model. Però, de moment, hem millorat, han mantingut la nostra idea de fira oberta al poble, i, en definitiva, millor això que res!