divendres, 23 de gener del 2015

EXCUSATIO NON PETITA, ACCUSATIO MANIFESTA

Malgrat la meva condició d'advocat, no us penseu pas que sóc gaire procliu a pronunciar llatinades. Però, aquesta, que l'he sentit dir en moltes ocasions a la Regidora Carmen Cabeza, m'ha vingut al cap davant les formes i maneres d'actuar de l'actual govern municipal al nostre poble.
 
Com sabeu, qualsevol govern, sigui municipal, comarcal, a la Diputació o a la pròpia Generalitat, disposa sempre d'un full de ruta. D'una guia basada, o bé en el programa electoral de la formació que exerceixi el govern, si ho fa en solitari, o que plasmi els acords assolits entre les diverses forces que integren aquell govern o que li donen suport.
 
Doncs, això tant elemental, no existeix a Palau-solità i Plegamans. I és que, recordareu com pel juny de 2011, les tres formacions que van subscriure el pacte d'investidura no es van comprometre a res més que a votar a la Sra. Padrós com Alcaldessa. I aquí es van acabar els seus compromisos. Tot i això, van anunciar que, abans no acabés l'any, farien públic el seu Pla de Govern per a tota la legislatura. Quan, en els plens de setembre, octubre i novembre de 2011 els recordàvem en els plens que encara no ens havien lliurat el referit pla, ens responien que hi estaven treballant intensament, i que, tant bon punt estigués llest, ja farien l'oportuna presentació i ens en donarien trasllat.
 
Encara, durant la primera meitat del 2012, tenien la gosadia de contestar-nos que ben aviat disposarien del pla de govern de la legislatura. I, al final, quan, al novembre de 2012 es porten al ple els Pressupostos municipals, davant la nostra insistència, ens responen que: "El seu Pla de Govern són els Pressupostos de cada any, i que és allà on hem de cercar les propostes de l'equip de govern per al següent any". Per tant, que és en les previsions pressupostàries on hem de veure el que volen fer i com ho volen fer.
 
Amb tot, apareix de seguida al lloc web municipal, un plànol d'actuacions a la via pública per a l'arranjament de carrers, voreres, reasfaltats, etc, que és exactament el que l'equip de tècnics de l'àrea del Territori té preparat sempre per als anys que venen. Per tant, aquell tampoc és un full de ruta en aquest àmbit del Govern, sino de les pròpies previsions dels tècnics de l'Ajuntament. Per cert, un equip de tècnics, contractats la seva gran majoria durant l'anterior legislatura, i amb un alt grau de competència, eficàcia i professionalitat!
 
Dit això, cal veure com, tampoc en els Pressupostos és on es plasmen les principals previsions del Govern. Penseu que, en els Pressupostos per a l'any passat, només hi havia una partida de cent mil euros per encarregar la redacció del projecte de la famosa pista semicoberta del costat del pabelló. Quan l'any va finalitzar, ja n'hi havien destinat un total de vuit-cents-cinc mil euros, a base de portar modificacions de crèdit al Ple, entre l'adquisició dels terrenys i la contractació de la construcció de la pista. I, a sobre, agafant part dels famosos diners aconseguits per l'anterior govern amb el conveni de can Valls, uns diners que s'havien de destinar a la Piscina que no han fet perquè, malgrat mocions socialistes de finals del 2007 i campanyes que ells mateixos feien al Facebook, van tirar enrere perquè no fos dit que era CiU qui l'havia construïda. El mateix passa amb les obres de Carrerada amb Avinguda Catalunya, que no figuraven a cap pressupost, i que, han pensat de fer-les, han efectuat la corresponent modificació de crèdits, i avall que fa baixada! O amb les obres a la façana de la torre de la casa Folch, o amb la Sala Polivalent que el Regidor Tinoco començarà a construir ben aviat al costat de l'Escorxador, amb un cost inicial de quatre-cents cinquanta mil euros, que també provenen del conveni de can Valls esmentat, diners que s'havien de destinar, com he dit, a la construcció de la Piscina.
 
Per tant, res de planificació, de full de ruta, de pla de govern..., sino pura i dura improvització d'avui per a demà, aprofitant una situació econòmica favorable que els va deixar el govern de CiU.
 
En tot cas, quan els retraiem aquest fet, com va passar en el darrer ple ordinari de novembre, la seva resposta va ser: Que ben aviat publicaran una mena de memorial dels nostres incompliments respecte del pla de govern de la legislatura anterior, comparant-ho amb la seva (suposada) gran obra de govern. I aquí és on caldrà aplicar la màxima tantes vegades pronunciada per la regidora Cabeza i que encapçala aquest apunt. La traducció del "Excusatio non petita, accusatio manifesta", vindria a ser: "M'excuso, per tant, m'acuso". Les coses són com són. La transformació que aquell govern liderat per CiU i de tots els governs de CiU d'aquest poble, han portat a terme, és inapel·lable, davant la més que minsa i pobre obra d'aquells qui, per una banda, s'han dedicat a desfer el que els altres havien fet, i per una altra, s'han dedicat també a fer d'oposició a l'oposició, i intentar "rascar" i buscar les pesigolles a tots els seus adversaris per mirar així de compensar la seva més absoluta inacció política i de govern!
 



This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com