divendres, 27 de maig del 2016

PLE MAIG 2016: MOCIONS I MÉS MOCIONS!

De fet, el d'ahir va ser un ple on el govern inicialment hi portava dos grans qüestions que, per petició expressa de la CUP, vam acabar acceptant que es retirés un punt per tal que, un cop disposin els grups de l'oposició de tot el temps necessari per al seu exàmen i anàlisi, portar-lo al ple novament d'aquí a un mes.
 
El punt retirat fou el relatiu a l'aprovació del Pla Local de Mobilitat, que consisteix en un importantíssim document on s'hi preveuen amb tota mena de detalls, les actuacions a fer a la via pública de Palau-solità i Plegamans en els propers anys, un cop aprovat definitivament el POUM. Es tracta d'un meticulós, calendaritzat i detallat anàlisi en aplicació de les disposicions del nou pla urbanístic, elaborat pels tècnics de la Diputació de Barcelona de forma conjunta amb l'enginyer municipal de Via Pública. Al tractar-se d'un document de més de cent-setanta pàgines, es va optar per atendre la petició de la CUP, i deixar la seva aprovació previ debat per al proper mes de juny.
 
L'altra punt presentat pel Govern, feia referència a l'aprovació de l'addenda del conveni anual per mantenir el servei de transport per carretera al nostre poble. Conveni subscrit entre diverses administracions d'àmbit local i supramunicipal, la Generalitat i empreses com TMB. Com no podia ser d'una altra manera, va ser aprovat per unanimitat i sense intervencions.
 
A partir d'aquí, el Ple es va endinsar en la munió de mocions presentades pels diversos grups municipals. I, en aquest sentit, ICV va presentar la moció que s'està debatint i aprovant en els diferents plenaris d'administracions de tota mena, relativa a instar al govern espanyol perquè retiri els diferents recursos que han portat a la suspensió de la Llei 24/2015 de lluita contra la Pobresa energètica i l'accés a l'habitatge. Es tracta d'una moció que la setmana passada fou aprovada per unanimitat al Ple del Consell Comarcal, amb els vots favorables, inclús del PP i C's, o ahir mateix al Ple de la Diputació. També, com no podia ser d'una altra manera, fou aprovada per la gran majoria de les forces polítiques amb representació al consistori, si bé ERC i la CUP s'hi van abstenir, i el PP, amb la seva demagògia habitual en aquests temes, hi va votar en contra, al igual que C's. No només s'insta al Govern espanyol a que retiri recursos d'inconstitucionalitat, sino que, com a conseqüència de la suspensió de l'aplicació de la llei per part del Tribunal Constitucional integrat per polítics que pretenen fer de jutges, es demana que Generalitat, Diputació i Ajuntaments fem tot el possible per tal d'evitar les nefastes conseqüències de l'esmentada suspensió. Com que, des de l'Ajuntament estem treballant intensament per tal que ningú quedi desatès, com fins ara s'ha fet, no podiem fer una altra cosa que sumar-nos a una moció que totes les administracions han fet seva, encara que, qui per haver corregut a presentar-la pretengui aparèixer a la llum pública com el gran defensor dels més necessitats. Més enllà de mocions, el que cal és fer feina, i això és en el que està clarament implicat l'actual govern municipal.
 
ERC va presentar-ne quatre. Una per demanar l'estudi i construcció aquest mateix any, d'uns lavabos públics a la zona del mercat dels dissabtes. Va ser rebutjada, ja que ni està degudament presupostada aquesta obra, ni es troba en les previsions incloses en l'actual pla de Govern, ni sabem de cap mercat setmanal proper que disposi de lavabos públics. És més, durant el passat mes de febrer, es va realitzar una enquesta a més de cent-cinquanta persones usuàries del nostre mercat sobre les principals necessitats i mancances del mateix, i en cap cas va sorgir aquesta petició sota cap concepte.
 
També ERC, va presentar una moció molt semblant a la descrita sobre l'aplicació de la llei 24/2015 de Pobresa Energètica i accés a l'habitatge, però fent incís en la qüestió nacional i instant a respectar la plena sobirania del Parlament de Catalunya en base a la Declaració aprovada el passat 9 de novembre. Ens hi vam adherir, i, aquesta vegada sí, va ser aprovada amb vuit vots a favor d'ERC, Convergència i Demòcrates, Regidor no adscrit JL Heras,i també en Miquel Truyols áixí com la CUP. Amb l'abstenció del PSC, es va aconseguir la seva aprovació.
 
Una altra moció d'ERC es referia a sol·licitar a la Unió Europea un IVA super reduït per als productes d'higiene íntima femenina i per als nadons, amb la que hi havia un general acord a excepció del PP, però que encara no sé com el debat ens va portar a parlar de Veneçuela i el seu "extraordinari" (per alguns) sistema polític. I, finalment, la darrera de les mocions d'ERC, fou aprovada de forma directa, acordant adherir-nos a la celebració del dia 4 de juny com a dia de l'Associacionisme Cultural a Catalunya, instaurat fa un parell d'anys per la Generalitat.
 
C's va portar dues mocions al ple. Una, per demanar que totes les mocions aprovades, que es refereixin a qüestions de competència estrictament municipal, figurin a la pàgina web de l'Ajuntament en un enllaç que digui MOCIONS, que un cop clicat ens porti a poder llegir la literalitat de la moció i conèixer el seu estat d'execució. Es va aprovar per unanimitat, tenint en compte, que és quelcom que a la pràctica ja es fa, doncs cada mes es publica l'acta sencera del ple i hi consten tots els punts de forma literal. I l'altra moció, que va ser rebutjada, demanava la reubicació del monument a les Víctimes del Terrorisme que es troba en un bonic indret del parc de l'Hostal del Fum, per posar-lo en un lloc més cèntric. Però, des del Govern i forces grups de l'oposició com ERC i PP, no es va considerar aquesta qüestió com a prioritària en aquests moments per al nostre poble.
 
Des del nostre grup havíem presentat, com a proposta d'urgència a la Comissió Informativa del passat dia 19, una moció relativa a demanar el dret a la llibertat d'expressió i contra la prohibició de les estelades, amb motiu de la final de Copa de diumenge passat a l'estadi Vicente Calderón de Madrid. Però, no pel fons de la qüestió, sino per la norma no escrita que desaconsella la presentació de mocions per la via d'urgència, com que la prohibició va ser anul·lada per un jutge no polititzat, vam optar per retirar-la de l'ordre del dia, i així presentar-la en temps i forma en una altra ocasió.
 
I fins aquí el Ple de maig. Deixeu-me dir però, per acabar, que aquest blog sé que manté un nivell de visites prou elevat, arribant a les mil cinc-centes al mes. Voleu saber què fa el nostre grup, conèixer la meva i les nostres opinions a nivell local i també general. Però, la Regidora Marcuello, en lloc de centrar-se en les seves propostes i/o opinions, manté una mena de situació de dependència, gairebé malaltissa amb aquest blog, i no hi ha ple que, per raó del que sigui, i amb qualsevol excusa, sempre aprofiti per atacar-me tergiversant qualsevol de les meves opinions o escrits. No cal que s'hi capfiqui tant! Faci la seva feina, opini sobre la nostra gestió, però deixi els atacs i la visita diària a aquest bloc. Millorarà segur en qualitat de vida!
 

Virus-free. www.avast.com