Això de les xarxes socials és molt “distret”. Tant que t’adones que, o n’hi ha molts que no tenen memòria, o que ho fan veure per tal d’oferir la imatge que tenen grans idees de futur. I és que, fa uns dies, al Facebook. Vaig llegir algunes reflexions o dissertacions sobre el què i el com del Mercat Medieval: que si el poble no en treu profit, que si cal aprofitar els nostres grans atractius per repartir-lo per tot el municipi, que si els comercians palauencs i plegamanins no s’en poden beneficiar…. I penses: “Ai Senyor, algú s’en recorda de com era el Mercadet Medieval anterior a 2007? Doncs, era una petita fira amb unes quantes paradetes amb productes d’artesania i gastronomia, situades en un petit espai a l’entorn del castell de Plegamans sense més, que, a sobre comportava un cost important per a l’ajuntament, ja que aquest l’únic que feia era contractar la seva organització a una empresa externa que es limitava a posar les quatre paradetes i fer una mica d’ambientació medieval. Això volia dir, ni més ni menys, que, amb tota una altra gran despesa consistent en contractar publicitat a grans mitjans de comunicació, es feia venir a molts visitants a que deixéssin els seus diners a uns paradistes forasters, dit sigui amb tots els respectes, que, acabada la fira s’en anàven i a Palau no hi quedava ni un sol euro de benefici.
Va arribar un canvi de govern municipal al 2007, amb CiU, ERC i PP que va prendre una gran i transcendent decisió: Aquest Mercat, si és que calia mantenir-lo, havia de servir per dues coses: 1, Per donar a conèixer el nostre poble als visitants del nostre entorn. I 2, Perquè els nostres comerciants en poguéssin treure un profit. Això sí, calia també aprofitar l’enorme potencial del teixit associatiu del municipi perquè també s’impliquéssin les entitats amb l’organització de tota mena d’actes.
El nostre ha estat tradicionalment un municipi que, basta que un Govern faci quelcom novedós, perquè vingui l’adversari polític i ho intenti rebentar amb ves a saber quines excuses de malalt o idees peregrines, per no dir supines. I ja hi vam ser pel tròs!
Com que aquests de CiU van voler obrir el mercat en benefici de comerciants, entitats i per potenciar el poble a l’exterior, els va anar perfecte l’excusa que es tallava la carretera per fer tot el soroll hagut i per haver, per intentar llençar a uns contra els altres, per a enfrontar comerciants, per crear mal ambient entre entitats i més coses, que els que sí teniu memòria no us cal pas que ho recordi! Es va canviar de dalt a baix un Mercat Medieval que encara ara viu d’aquell record. Els que ara ens comencen a donar la raó als qui hem lluitat per aconseguir la cesió de l’avinguda catalunya a l’ajuntament per convertir-la en un carrer més del poble, per fer que esdevingui un veritable eix urbà i comercial de la vila, sabem que aquell experiment va constituir la demostració més palpable que l’avinguda Catalunya sí pot ser una via urbana, si convé de vianants per tal que esdevingui el veritable centre social i comercial del poble. Ara ho veuen clar, però aleshores qualsevol arma política contra CiU era bona. Per això, quan els socialistes van recuperar el Govern al 2011, van tornar a canviar el model del Mercat que tant d’èxit, diguin el que diguin, havia conreat! Per aquesta raó, van deixar de tallar la carretera, però van mantenir el nou format que s’havia consolidat, en el sentit de deixar que tota la fira es desplegui des del castell fins pràcticament el Carrer Sant Lluís a tocar de l’avinguda Catalunya però sense tallar-la. Quin és el problema? Doncs, que a la carretera era on s’hi van situar les parades dels nostres comerciants. Les que primer visitàven els que venien de fora. A partir de 2011, sí que cal dir que van aprofitar tot el Parc de can Linares, que per cert, aquell denostat govern de CIU, ERC i PP va arranjar i recuperar per al poble, fent que les entitats i alguns comerciants que amb el temps han anat desapareixent, ocupéssin el nou espai rehabilitat. Però ja no era el mateix. Els comerços del poble han desaparegut de la fira. Hi resten pacients algunes entitats. Però, el benefici s’el tornen a emportar els paradistes i empreses de fora de Palau, tornant a constituir l’organització d’aquest Mercat una despesa econòmica que, si no recordo malament, supera amb escreix els vint-i-cinc mil euros.
Mireu, aquest format, sí que entenc que, gràcies a l’impuls que va rebre durant els anys 2007 a 2011, fa que els restaurants palauencs i plegamanins en treguin profit, però zero benefici pels nostres comerciants.
Què vol dir això que alguns plantegen de repartir el Mercat per no sé quants llocs del poble? El format ja està inventat. Els resultats en quant a beneficis econòmics i més visitants, estan més que demostrats. Ara seguiu reflexionant. Només cal que feu una mica (no gaire) de memòria!