dimecres, 2 de juny del 2010

POSANT-NOS FINALMENT TAMBÉ AL DIA EN MATÈRIA DE PROTECCIÓ CIVIL I EMERGÈNCIES

L’Ajuntament aprova el Pla Bàsic Municipal de Protecció Civil

Estableix protocols i actuacions per fer front a situacions de risc i emergències

El Ple Municipal celebrat el 27 de maig va aprovar per unanimitat la creació de la nova Àrea Municipal de Protecció Civil i Emergències, a Palau-solità i Plegamans, i el Pla Bàsic Municipal de Protecció Civil. Alhora, es va nomenar com a màxim responsable de l’Àrea Municipal de Protecció Civil a Joan Gràcia, sotsinspector de la Policia Local. Gràcia ha estat el professional que ha elaborat el Pla Bàsic Municipal de Protecció Civil que també es va aprovar en el passat Ple i que ara ha de rebre l’homologació del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

El Pla Bàsic Municipal de Protecció Civil estableix els protocols i actuacions que s’han de seguir davant qualsevol tipus de risc o emergència. “En cas de situacions de risc, el Pla coordina les actuacions dels cossos d’emergència i de seguretat, que és imprescindible per protegir la població que pugui estar en risc”, resumeix Jaume Oliveras, regidor de Governació, l’àrea de l’Ajuntament que ha impulsat la creació de l’Àrea i del Pla.

El document aprovat estableix un marc bàsic, vàlid per a tota situació de risc o emergència. “Ara cal desenvolupar diversos plans especials i específics a partir del Pla Bàsic”, anuncia el regidor Oliveras. En concret, com a plans especials l’Ajuntament ja ha iniciat l’elaboració d’un pla contra situacions d’incendis forestals i similars (InfoCat) amb l’objectiu de tenir-lo enllestit el més aviat possible. També es redactarà un altre contra pluges i inundacions (InunCat) i un per risc de gelades i nevades (NeuCat). A més, es realitzarà un altre per risc de moviments sísmics (Sismicat), ja que a Palau-solità i Plegamans existeix una falla a la zona de Can Maiol.

Quant als plans específics, d’una banda es redactarà un de Risc Industrial, donant resposta a la nova legislació que obligarà als ajuntaments a controlar i homologar tots els plans d’autoprotecció i emergències d’unes dues-centes empreses. De l’altra, s’enllestirà un més relatiu a Llocs de Lliure Concurrència, per preveure situacions de risc que es puguin produir en actes multitudinaris com la celebració de focs artificials o correfocs.