dimecres, 4 de maig del 2011

S'HA PARLAT DE LA MOBILITAT URBANA I EL MEDI AMBIENT

La mobilitat sostenible va en bicicleta

La jornada d’avui de la 2a Setmana de la Mobilitat ha debatut i reflexionat sobre la mobilitat sostenible i el paper cabdal de la bicicleta en el necessari canvi d’hàbits

L’Auditori de Can Cortès ha acollit avui la tercera jornada de la 2a Setmana de la Mobilitat amb diverses ponències multidisciplinars i una taula rodona. La jornada portava per títol Bicicleta i mobilitat sostenible i s’ha desenvolupat a l’Auditori de la Masia de Can Cortès.

El primer en dirigir-se al públic assistent ha esta el regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, Abel Julien, qui ha assenyalat com “el canvi climàtic, la crisi econòmica i l’estalvi energètic estableixen la necessitat d’establir un nou paradigma de mobilitat on s’abandoni l’ús excessiu del cotxe”. “La major part de les emissions de CO2 de Catalunya procedeixen dels vehicles a motor, per la qual cosa la bicicleta és essencial per reduir-les, almenys en els desplaçaments en distàncies curtes”, ha explicat Julien, qui a més ha recordat els beneficis de la bicicleta, “de salut, econòmics, ambientals i de descongestió de pobles i ciutats, tant pel que fa al trànsit com a la problemàtica de l’aparcament”. Un altre repte és “canviar la visió exclusivament lúdica de la bicicleta per tal que passi a ser considerada també com a un mitjà de transport”. En aquest sentit, Quim Fornés, regidor d’Acció Territorial i Sostenibilitat de l’Ajuntament de la Garriga ha compartit l’experiència d’aquesta població a través de la ponència Dificultat política per implementar un projecte de carril bici.

A banda d’aquestes dues intervencions, Joan Anton Tineo, arquitecte, expert en mobilitat i medi ambient i membre de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, ha parlat d’estratègies de futur per a una mobilitat sostenible. A continuació, Miguel Ángel Dombriz, responsable de l’Àrea de Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha exposat El marc genèric de l’ús de la bicicleta i la mobilitat sostenible. Lluís Carrasco, responsable del Departament de Mobilitat i Transport de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha ofert reflexions sobre les estratègies locals de mobilitat sostenible. D’altra banda, Gil Salvants, tècnic de l’Agència Local de l’Energia d’Osona ha traslladat als assistents exemples d’accions de promoció de l’ús de la bicicleta. Per últim, Joan Valls, president del Bicicleta Club de Catalunya (www.bacc.info), ha conversat sobre El rol de les ONG en l’impacte social de la bicicleta.

Tres jornades més
Amb la sessió d’avui han finalitzat les jornades més tècniques de la 2a Setmana de la Mobilitat, estructurades a partir de ponències. A partir de demà i fins dissabte, es desenvolupen jornades més lúdiques, on s’espera la participació de la ciutadania. Dema, dijous 5, té lloc la jornada Joves i mobilitat. L’Espai Jove l’Escorxador acollirà a partir de les 18h un debat sobre l’ús del Carril Bici, al qual estan convidats a participar-hi joves entre 12 i 30 anys. El divendres arriba el torn de la Festa de l’Educació Viària. Alumnes de 2n i 3r de primària dels centres educatius del municipi acudiran al Pavelló Municipal d’Esports per gaudir de l’espectacle d’educació viària Ruskus Patruskus i altres atraccions. Per últim, dissabte 7 de maig hi ha prevista una pedalada popular al Parc de l’Hostal del Fum a partir de les 10.30h. La pedalada ha estat organitzada amb la col•laboració del Club Ciclista de Palau-solità i Plegamans.