dilluns, 15 de setembre del 2014

LA DESASTROSSA GESTIÓ DE LA POLÍTICA INFORMATIVA MUNICIPAL DAVANT SITUACIONS D'ALARMA SOCIAL

Com tots ja debeu conèixer, dilluns passat dia 8 de setembre, cap al migdia, es va començar a fer córrer una informació via wathsapp i també Facebook, relacionada amb un fet que provocava gran alarma social. Tots els grups del wathsapp, facebooks, etc anaven plens del fet relatiu a un pressumpte intent de segrest d'una noia al nostre poble per part de dos individus que circulaven amb un vehicle tipus furgoneta, de color blau, amb els vidres tintats i el volant a la dreta. I el cert és que, efectivament, la situació que es va donar fou la descrita, i així ho va denunciar la víctima davant la Policia Local just després que es va poder alliberar dels pressumptes malfactors quan aquests sembla que la volien retenir perquè els acompanyés en el seu vehicle.
 
Com us podeu imaginar, opino que el fet és de gran importància, molt greu i transcendent quan hom s'assabenta que hi pot haver qui pugui intentar-ho amb els seus fills o filles quan circulen normalment pel carrer sense problemes.
 
Com és natural, des de la Policia Local es van activar tots els protocols policials necessaris, es va posar la denúncia immediatament en mans dels Mossos d'Esquadra de Sabadell, es va interrogar a la noia per part de la policia catalana, es va donar instrucció al respecte sobre els possibles autors de la temptativa de "segrest" a tots els cossos policials que operen a Catalunya i es va iniciar la investigació en totes les seves basants.
 
El que jo vull comentar, és la més que nefasta gestió que es va fer des de l'Ajuntament de la informació en qüestió, així com de la manca absoluta d'atenció als ciutadans que, alarmats per una situació greu i poc comú, s'adreçaven al consistori a la recerca d'alguna resposta.
 
La bombolla es va anar fent gran i més gran al llarg de la tarda de dilluns. Les xarxes bullien a la nit i l'endemà al matí. Ni a l'àrea d'atenció ciutadana de l'Ajuntament ni a la de la Policia Local tenien cap mena d'instrucció sobre la resposta a donar a l'allau de trucades dels ciutadans interessant-se per l'afer i demanant pautes d'actuació. Per tant, fins al dimarts 9 cap al migdia, quan des d'Alcaldia s'opta (encertadament) per convocar a la ciutadania a la Sala Polivalent perquè tant Mossos d'Esquadra com Policia Local donessin totes les explicacions pertinents, fins aleshores inexistents.
 
A l'acte de la una del migdia de dimarts, amb més de tres-centes persones assistint a la reunió, la Policia va informar que: Es tracta d'un fet aïllat, sense precedents a Catalunya, que per tant no s'havia produït en anys cap fet d'aquestes característiques en anys, que totes les policies tenien ordres a tot el país d'estar pendents sobre vehicles com el descrit a la denúncia, i que, en conseqüència, totes les persones haviem de mantenir la nostra vida normal sense més prevencions de les habituals. A partir d'aquí, qui no va estar gens a l'alçada de les circumpstàncies foren els representants polítics. L'Alcaldessa, perquè només començar va dir que s'havia produït una suposada denúncia. No. La denúncia hi va ser; el que pot ser en tot cas suposat és el fet denunciat o la seva autoria. També perquè, per part dels representants polítics es va insistir tant en dir que es donava veracitat a la versió expressada per la víctima, que va arribar un moment en que semblava que pensessin tot el contrari. Paper galdós el de la Regidora de Seguretat Ciutadana, Maria Àngels Marcuello, qui no va obrir boca en tot l'acte, cedint tot el protagonisme i el pes de la situació a l'Alcaldessa.
 
Tant difícil era el mateix dilluns a la tarda penjar una informació a la web municipal, al Facebook de l'Ajuntament, al Twitter del consistori que digués que s'havia produït una denúncia en aquell sentit, que estava en mans dels Mossos, que transmetés tranquil·litat a la població, que expressés que semblava tractar-se d'un fet aïllat i que la gent seguís amb les seves rutines habituals? Tant difícil era això? Tant complicat resultava donar aquestes mateixes instruccions a les persones encarregades d'agafar el telèfon per atendre l'allau de centenars de trucades de ciutadans alarmats per la notícia.
 
I és exactament això el que cal corregir. Quan s'ha d'actuar amb celeritat per evitar mals majors, es fa i ja està. No podem deixar que una situació es vagi deteriorant i que els wathsapps i demés vagin fent més grossa la pilota! Aprenem-ne d'això, per no tornar a trobar-nos en situacions que podrien arribar a escapar-se de les mans per no haver sabut donar una resposta ràpida. I consti que parlo només d'informar. La tasca policial ja es valorarà convenientment quan tinguem coneixement dels seus resultats. Però, els "bulos, informacions que es van tergiversant per moments, etc, no poden deixar-se podrir i començar a actuar al cap de 24 hores de l'inici de la seva expansió.
 
Per cert, quan es parla d'intent de segrest, vol dir que es tracta d'una retenció contra la voluntat d'una persona que, per ser alliberada s'exigeix un pagament. Si del que es tracta és només d'una retenció contra la seva voluntat, té el qualificatiu de Detenció Ilegal.
 



This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.